In Cambodja aanbeland.

Na na twee mooie fietsdagen, via Sa Kaeo naar Aranyaprathet aan de Thais-Cambodjaanse grens ben ik net aangekomen in Sisophon, het eerste stadje met een redelijke omvang ongeveer 50 kilometer van de grens. De fietsdagen in Thailand waren, na de startdag met veel verkeer en snelweg, zoals het hoort. Kleine wegen, weinig verkeer en heel veel groen. Rijstvelden, suikerriet, mais en veel fruitbomen. Kleine dorpjes en overal vriendelijke mensen. Veel bedrijfjes en de scholen waren gesloten en veel mensen waren duidelijk vrij. Het leek het feest van de Boeddhisische Lente te zijn. In elke tempel was van alles te beleven. Het feest duurde maandag en dinsdag. Alleen de boeren waren druk, vooral met rijst planten. In Aranyaprathet overnacht in het Indochinahotel, duidelijk in feeststemming. Niet veel gasten maar wel feestprijzen voor de kamer. Het comfort en het personeel maakten het allemaal weer goed. En wat is nou eigenlijk 23 euro voor een overnachting in een mooi hotel met zwembad?

Vanochtend vroeg naar de grens vertrokken. Gezien alle horrorverhalen over de grensovergang (hoge visumprijzen, mensen die je lastig vallen met visumservice die niet nodig is, lange wachttijden) had ik me voorbereid op allerlei rampspoed. In precies een half uur had ik m'n Thaise exitstempel, een visum en was het geheel netjes afgestempeld. En dat voor 800 Baht. Om acht uur stond ik in Cambodja. De grensoverovergang heeft wel een stevig wildwestsfeer. In het niemandsland tussen Thailand en Cambodja ligt een kleine aangeharkte strook land waar de Thai in casino's komen gokken, iets wat ze thuis niet mogen. En het Cambodjaanse grensstadje Poipet wil maar één ding, dat je zo snel mogelijk doorfietst.

Het verschil tussen Thailand en Cambodja is groot. Zodra je de grens over bent is alles rommelig en veel, heel veel armer. Vooral de doelloos rondlopende kinderen vallen meteen op.

In Sisophon ben ik terecht gekomen in het Botoum Hotel, klein, vriendelijk en behulpzaam.

Morgen naar Siem Reap (Angkor), onegveer 105 kiolometer langs dezelfde weg. Dat wordt even doorbijten! Ik hoop dat het weer hetzelfde blijft als tot nu toe. 's Nachts hevige regen, 's ochtends bewolkt en pas laat in de ochtend zon!

Laatste foto's

Reacties 3

Joke 24-07-2013 12:14

Hoi Pieter,
Ben net terug uit het oosten van het land en heb je verhalen gelezen en de foto`s bekeken. Ik geniet weer mee, maar word er niet moe van.
Veel succes met de fietskilometers en tot het volgende verslag.
Groetjes,
Joke

thea 24-07-2013 20:02

Hoi Pieter.
Ongelooflijk dat het alweer een jaar geleden is dat je daar geweest bent en weer bekende en onbekende dingen fotografeert, Ze zijn weer prachtig, ik kijk uit naar je volgent reisverslag en foto's groetjes Thea

Aicha 25-07-2013 20:47

hee Pieter, eindelijk ben ik aangemeld.
prachtige foto's. Ik begreep ook al van Ali B dat het eten ook heerlijk is.
geniet ervan en tot gauw

grt
Aicha

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer