De grens over.

Gisteren zodra het licht werd, vertrokken. Het is ongeveer 45 kilometer tot aan de grens van Vietnam bij Ha Tien. De eerste twintig kilometer gingen over een echt hopeloos slechte weg. Er was geen asfalt meer aanwezig, alleen nog rode blubber. Gelukkig niet al te druk en vooral brommers. Het beste kun je de brommers zig zag over de "weg" volgen zodat je kunt zien of het stuk voor je berijdbaar is. En dan kom je in een kleine stadje, een grote modderpoel en vlak daarna een perfecte weg. De grensovergang bij Ha Tien is weer een grote modderpoel met in het midden de kantoortjes waar je moet zijn (overigens ook hier weer in het niemandsland tussen Cambodja en Vitenam casino"s). Het uitreisstempel voor Cambodja had ik binnen een minuut. De afhandeling van het visum voor Vietnam ging heel snel. Ik moest nog wel een gezondheidsformulier invullen en er werd een koortsthermometer in mijn oor gestopt (er is weer Dengue koorts uitgebroken in Cambodja). De gezondsheidsverklaring kostte 1 dollar en toen kon ik Vietnam in. Het is dan nog een kiolmeter of tien naar Ha Tien. In Europa betekenen grenzen niet zoveel meer. Hier kom je in een heel ander land terecht. De mensen zien er anders uit, het schrift is totaal anders en de mensen gedragen zich heel anders, meer afstandelijk en er wordt veel minder geglimlacht.

Ik had een kaartje voor de boot gekocht in Kep, in het Rega guesthouse. Iemand van het guestyhouse had het adres van een kantoortje opgeschreven en dat zou voldoende moeten zijn om een echt ticket te krijgen. En het werkte, binnen een tel werd het kladbriefje omgezet in een officieel papiertje. Omdat ik nog wat tijd had door te brengen in Ha Tien (de boot vertrok pas om 13.00 uur) ben ik op zoek gegaan naar en pinautomaat. Ook dat was geen probleem. Bij de automaat stond een Australische man die in Ha Tien woont, Hij heeft me wat wegwijs gemaakt en een adres gegeven waar je een goed ontbijt en koffie kan krijgen. Ik heb 1 miljoen Vietnamese Dong uit de automaat gehaald (ongeveer 40 Euro denk ik) en kan weer even vooruit.

Om half een moest ik me weer bij het ticketbureau melden. Iemand op een brommer reed voor me uit naar de "terminal". Daar werd het officieel papiertje omgezet in een officieel ticket (240.000 Dong) voor de Super Dong 1 naar Phu Quoc eiland. De boot vertrok precies op tijd en na ongeveer anderhalf uur varen was ik op Phu Quoc. Vanuit de aanlegstijger was het 13 kilometer fietsen, over een flinke heuvelrug heen naar het Seabreeze Guesthouse/hotel. Het hotel wordt gerund door een Nederlands/Vietnamees stel, voor het eerst na lange tijd weer eens Nederlands praten.

Ik blijf hier een paar dagen, er is veel te bekijken. En dan vaar ik terug naar het vasteland (een stuk verderop, om dan door de Mekong Delta naar Ho Chi Minh City te fietsen.

Vissershaven Duong Dong, Phu Quoc

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer