Laatste dag Phnom Penh

De laatste dag in Phnom Penh. Het is een graad of vijf minder warm dan gisteren (en bewolkt), prima om door de stad te dwalen en je te verbazen over wat je allemaal ziet. Phnom Penh is een leuke stad om een paar dagen door te brengen. Naast alle " bezienswaardigheden" is het leven van alledag eigenlijk het leukst en interessantst om mee te maken. De dag natuurlijk wel cultureel en spiritueel goed begonnen met een bezoekje aan Wat Phnom. Je kan hier hulp vragen voor een moeilijk examen of een belangrijke beslissing die je moet nemen en later uiteraard komen bedanken wanneer alles goed verlopen is. Een bewaker wilde me best rond laten kijken zonder kaartje als ik hem 1 dollar gaf. Het officiele kaartje met toegangsticket kost ook een dollar. Het probleem van Cambodja samengevat in een kleine gebeurtenis.

Rond de middag op bezoek geweest bij een organisatie die zich bezighoudt met de opvang en rehabilitatie van kinderen die afkomstig zijn uit de seksindustrie. Een soort druppel op de gloeiende plaat werk lijkt me wanneer je goed om je heen kijkt. In vergelijking met vier jaar geleden lijkt de seksindustrie geexplodeerd en overal zichtbaar aanwezig. Het zou een goede zaak zijn wanneer Nederland veel actiever mensen die zich schuldig maken aan kindermisbruik in Cambodja ook in Nederland gaat vervolgen. Amerika, Canada, Australie en Engeland zijn veel actiever op dit gebied, dat zou Nederland ook moeten zijn.

De oppositie heeft een onverwacht grote winst geboekt bij de verkiezingen. Hun Sen zal na twee decennia rekening moeten houden met de oppositie. Een daar heeft hij, als ik de kranten mag geloven, geen zin in. De oppositie bestrijdt de verkeizingsuitslag en vraagt een onafhankelijke beoordeling van die uitslag. De Duitse en Franse ambassadeurs bemiddelen tussen regering en oppositie. Hun Sen verklaarde gisteren dat de houding van de oppositie kan leiden tot grote instabiliteit vergelijkbaar met de periode na de val van de Rode Khmer. Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Morgen op de fiets: naar Ta Keo.

Reacties 3

Joke 07-08-2013 10:54

Hoi Pieter,
Ik heb weer genoten van je verhalen en foto´s.
Inderdaad mag de Nederlandse regering die seksexploitatie van kinderen veel harder aanpakken.

Hoeveel kilometer moet je nu nog fietsen?
Veel sterkte en plezier!

Miriam 07-08-2013 21:39

Hoi Pieter,
Cambodja klinkt erg indrukwekkend!
En je hebt er al een hele reis opzitten alweer.
Goede reis naar Ta Keo!
Groetjes, Miriam

Marike 08-08-2013 09:23

Hoi Pieter,
Je maakt weer een indrukwekkende reis met veel uitdagingen. En alert blijven, dus zeker op de fiets. Ook het fotoalbum is al weer gevuld met schitterende foto's. Je zou nu al weer een aantal boeken kunnen maken, maar je bent pas op de helft. Zag ik nou en klok in het gras op een foto? Zo wandel je lekker door de tijd..
Succes op je tocht en so long, Marike

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer